August 29, 2011

Projekt Otvorena mreža

 
Projekt Otvorena mreža Osijeka podržava udruga Osijek Wireless, no projekt ne pripada isključivo udruzi niti ga udruga želi zadržati samo za sebe. Ovo je projekt svih građana i tko god želi može se uključiti u njega. Ishod i uspjeh ovog projekta ovisi o cijeloj zajednici.
 
Jedan je od najvažnijih ciljeva napraviti platformu koja će biti otvorena za razne druge aktivnosti - od pristupa internetu za turiste i građane i omogućavanja besplatnih telefonskih razgovora unutar mreže do postavljanja senzoričkih platformi za mjerenje bilo koje vrste podataka (temperatura, buka, padaline, i dr.), postavljanje web kamera i sl.
 
Jednako važan cilj ovog projekta jest i edukacija mladih kroz besplatne radionice, a u području novih tehnologija poput rada računalnih žičanih i bežičnih mreža, Linux operativnog sustava, mikroelektronike, programiranja i dr. kroz besplatne edukacije, koje će započeti u rujnu ove godine. Svi koji žele moći će se upoznati s osnovama rada bežičnih mreža i Linux OS-a te kako projekt Otvorena mreža Osijeka radi s tehničke strane.
 

Ovaj projekt pomaže u premošćivanju digitalnog jaza koji je obično najizraženiji u ruralnim krajevima i područjima pogođenima finacijskom krizom.
 
Projekt Otvorena mreža međunarodni je projekt u kojem sudjelujemo zajedno s Austrijom i Slovenijom. Osijek je trenutno prvi grad u Hrvatskoj uključen u ovaj projekt, no uskoro će se uključiti mnogi drugi gradovi i općine. Mnogi gradovi imaju nekoliko internet pristupnih točaka, neki čak i cijele mreže, ali nitko tu mrežu nije iskoristio kao platformu za ostale projekte.
 
Početnu fazu projekta čini postavljanje 100 pristupnih točaka povezanih u cjelovitu mesh mrežu, no to nije cilj projekta, već sredstvo pomoću kojega bi se pravi ciljevi projekta mogli ostvariti.
 
Da ne bude nesporazuma, s tehničke strane dobro znamo kako će projekt biti napravljen, no tehnički je dio samo jedan mali dio cjelokupnog projekta.
 
Projekt je otvoren za suradnju s učenicima, studentima, građanima, Gradom, Županijom, CARNetom, Sveučilištem J. J. Strossmayera i njegovim sastavnicama (ne isključivo samo tehničkim fakultetima), ISP tvrtkama, informatičkim i drugim tvrtkama, te svima ostalim organizacijama i ustanovama.
 
Kako sve ne bi ostalo na razini priče, u sljedećih ćete nekoliko dana moći provjeriti kako je projekt Otvorena mreža osmišljen osobno isprobavajući rad i učinkovitost postavljenih pristupnih točaka.
 
Jedna je pristupna točka već postavljena i nalazi se u probnom radu oko dva mjeseca. Tijekom tog vremena točka se pokazala 100% stabilnom i pouzdanom, čak i pri spajanju većeg broja korisnika . Točka je privremeno bila postavljena na Srednjoškolskom igralištu tijekom održavanja Pannonian Challeng-a.
 
U projekt Otvorena mreža Osijeka nije uključena niti jedna politička stranka, županija, grad (bilo u Hrvatskoj bilo izvan nje), niti je projekt financijski podržan s bilo čije strane. Radi se prvenstveno o projektu građana volontera te će takav primarno i ostati, uz otvorena vrata svima koji se žele priključiti projektu ili ga na bilo koji način poduprijeti.
 
Projekt je organiziran prema meritokratskom načelu gdje osoba koja ima najviše praktičnog znanja iz bilo kojeg područja vodi i snosi odgovornost za taj segment projekta.
 
Kako nije ograničen isključivo na područje grada Osijeka, u projekt se može uključiti bilo koja privatna ili pravna osoba iz bilo kojeg grada.
 
Pri izradi projekta i financijskog plana svih troškova izračunali smo kako je za postavljanje 100 pristupnih točaka potrebno izdvojiti oko 250,000,00 kuna. To uključuje cijenu za svu opremu, internet linkove te minimalne financijske naknade za dvije osobe koje bi radile na održavanju mreže.
 
Također smo izračunali da projekt može biti u potpunosti financijski samoodrživ. Čak i ako bude podržan od strane svakog 10-og građanina Osijeka koji bi donacijom u iznosu od samo 10,00 kuna mjesečno za prve dvije godine i 5,00 kuna mjesečno za naredne godine sudjelovao u projektu, financijska održivost projekta je osigurana.
 
Volonteri projekta ne očekuju nikakvu financijsku dobit sa svoje strane, no za nabavku opreme, internet linkova i održavanje mreže potrebno je odvojiti određena sredstva, a ista se namjeravaju prikupljati kroz razne oblike donacija i sponzorstva, prijavom na natječaje za udruge, ali i kroz izravne donacije onih koji podržavaju ovaj projekt.
 
Pratite razvoj projekta Otvorena mreža na Facebook stranici projekta.