May 14, 2005

Pošast desktop search alata...

Beagle

Sjećam se još da je prije cca 10 godina bio jedan zgodan alat koji je jednog prijatlelja i mene oduševio. Program bi prošarao po disku i napravi bazu s popisom imena svih datoteka... integrirao se u Win95 search prozor i čak pod Word kada bi se išlo na Open... ali kada smo prešli na novi Os više nismo ni našli tu aplikaciju niti ni jednu koja bi ju zamjenila, i bili smo obojica tužni :(
Evo 10 godina kasnije i google je otkrio toplu vodu :)
Sada se i to proširilo na sve platforme i desktope; MacOS ima Spotlight, onaj-drugi-os(tm) ima Google Desktop Search, MSN search toolbar i još njih par... a mi imamo Beagle. Najbolje vidjeti Beagle u akciji pa eto na ovome linku to možete i vidjeti. Ako imate novi SuSE 9.3 onda ga možete i sami isprobati.
Tip: beagled demon treba pokrenuti s root ovlastima inaće klijent aplikacija best ne radi kako treba.
UPDATE: Beagle ipak treba pokrenuti s lokalnim ovlastima a ne kao root. Ako se pokrene kao root onda beagle indeksira samo root home direktorij. Jedino što sam morao promjeniti /etc/fstab datoteku i dodati "user_xattr" na svaku particiju koju želim da bude indeksirana, po defaultu je to samo "/". Za home sam promjenio s "default" na "default,user_xattr" i sada beagled i best rade ok. Još samo da skužim kako dodati da indeksira i druge particije a ne samo /home :)