July 31, 2007

Ne zamjeraj se iskonovcu ;)

       
we need multimedia

Vrlo sam smiren u odnosu s ljudima, čak i s ljudima s kojima drugi izgube strpljenje nakon vrlo kratkog vremena, ja bez problema mogu razgovarati poslovno ili privatno. Radio sam s ljudima 7 godina prije nego što sam se zaposlio u Iskonu te je bilo nekih vrlo "napornih klijenata", ali su mi oni bili samo izazov, a ne problem. Iako na mom sadašnjem radnom mjestu nije bilo tako zahtjevnih ljudi, tu i tamo naiđe netko tko zahtijeva posebnu pažnju pri komunikaciji.

Kada se pokušam sjetiti kada sam izgubio smirenost sjetim se jednog događaja od prije 5 godina. Imam susjeda kojeg jako cijenim, ali i inače cijenim starije ljude, no nakon što sam vidio da sa zračnom puškom uči mlađeg sina pucati na mačke, skinuo sam "rukavice" pristojnosti. Izletio sam iz kuće i bez imalo pardona izderao se na čovjeka i njegova sina te im prijetio zvanjem policije.

Kao jedan od osnivača udruge OSWireless i član upravog odbora dajem svoj glas za primanje novih članova. To pravilo je stavljeno pro-forme jer smo sve ljude koji su uputili zahtjeve za učlanjenje i primili u udrugu. Pojavilo se par ljudi koji su nakon dvotjednog probnog perioda shvatili da im mi nismo ono što oni traže te su otišli od nas (to je zato što udruga nema internet i potičemo rad raznih servisa unutar mreže, a ne samo da služimo kao izlaz na internet).

Tako je jednog dana došao Ivica Š. jer smo primili njegov zahtjev za testiranje te se spojio kao pokusni član. Vrlo brzo mi je bilo jasno da njega zanima samo internet i da je samo zato i pristupio udruzi. Nije ga uopće zanimao pravilnik udruge te je htio da mu netko dođe i "objasni" pravilnik dok mu usput podešava njegovo računalo za pristup mrežnim servisima i internetu. Vidio sam i sreo puno leecher usera (korisnika "pijavica"), ali ovaj je bio kralj leechera! Nisam mogao vjerovati što je tražio od nas, ali sam ga ipak samo ignorirao u tim zahtjevima, uputio ga na dokumentaciju na našim serverima i ponudio mu pomoć ako bude imao konkretnijih pitanja od "kako namjestiti da mi sve radi?" ili od zahtjeva "dođi mi sve namjestiti".

Drugi administrator nije imao toliko takta s njim te ga je par puta upozorio na neka od pravila kojih se ne pridržava. Bez obzira na upozorenja Ivo je koristio par trikova za koje je mislio da nismo primijetili, pa je i dalje koristio servise udruge na nedozvoljeni način.

Da bi stvar bila bolja, Ivo je s mog sharea pobrisao više GB podataka koji su jasno bili označeni kao moji (ali ništa bitno pošto su bitne stvari nedostupne na taj način) samo zato da bi on mogao postaviti neke svoje podatke. To nisam ni rekao drugim administratorima. Upozorio sam ga da bez dogovora ne smije brisati niti moje niti bilo kakve podatke drugih članova udruge (što se meni i drugima do sada činilo jasno bez da izričito kažemo). Meni su ta njegova gesta, i sve druge koje je radio, i pokušaji manipuliranja bili smiješni, pa čak malo i simpatični jer nisam dugo sreo nekog tko je bio toliko bezobziran i sebičan.

Moram priznati da mi je bilo čak zanimljivo promatrati njegove smicalice s jedne psihoanalitičke strane koju imam u sebi :) Zbog sati "zabave" koje mi je pružio nisam htio glasati za njegovo neprimanje u udrugu. Ali nakon što su druga dvojica iznijela svoja iskustva s njim te glasali da ga ne primimo, nisam imao argumenata da ga primimo, pa sam i ja podržao taj prijedlog. Priznajem da bi bilo zanimljivo primiti ga jer bih se imao s kime zabavljati na mreži -administriranje zna biti dosadno kada nemate ovakve zanimljive članove :)

Par tjedana kasnije dođe Ivo u naš ured u Osijeku uzeti IskonDuo. Pozdravim ga ja, popričamo malo, a on krene s pričom "...nije to trebalo tako završiti..." nisam shvatio na što to točno misli jer je on bio uvjeren da sam ja taj koji je glasao da ga se ne primi u udrugu. Ivo je pri izlasku čak stao i zaustavio kolegu iz prodaje koji je vani pušio i s njim počeo pričati o tome kako ga nismo primili u udrugu te se bojao da će mu to predstavljati problem oko zahtjeva za novom telefonskom linijom i IskonDuo uslugom koju je podnio. Kolega mu se nasmijao i otvoreno mu i iskreno rekao da to nema nikakve veze sa mnom i da ja ne mogu utjecati na to. Nakon što mi je kolega to ispričao bilo mi je simpatično te smo se malo nasmijali na naše račune...

Nakon tjedan dana kada je Ivo u gradu opet sreo istog kolegu iz prodaje počeo ga je napadati kako je siguran da mu ja stopiram zahtjev za IskonDuo uslugom! Kada mi je kolega to ispričao u uredu nije mi više bilo tako simpatično jer je prešlo osobnu granicu i krenulo u direktan napad čak i u poslovnom smislu. Teško da itko iz Iskona može imati ikakav utjecaj nad HT-om. Čak i kada je moj kum pokrenuo zahtjev za skidanje s PCM uređaja pa su ga dva puta odbili nisam mogao ništa napraviti da mu taj zahtjev prođe. Bez obzira na to Ivo je uvjeren da sam ja "šef" u Iskonu te da imam toliko jak utjecaj unutar i van firme da čak i HT prima moje izravne naredbe za spajanjem ili ne spajanjem korisnika :) Da nije tužno bilo bi smiješno.

Danas ujutro pri povratku s terena zatekao sam Ivu u uredu Iskona kako to govori mojim kolegama. U tom trenutku sam izgubio smirenost jer sam vrlo jako intuitivno osjetio kako nije htio ništa drugo no da se osveti! Bez obzira što sam mu rekao da sam bio jedini koji nije htio glasati za njegovo isključenje iz udruge i da nisam ja bio taj koji je pokrenuo to pitanje, on je i dalje tvrdio jednu te istu stvar kao pokvarena ploča! Ponavljao je kako on zna da sam ja nagovorio ostale i smjestio mu isključenje iz udruge te mu sada ne dozvoljavam spajanje nove telefonske linije. Nakon toga je zvao službu za korisnike i iako su mu oni 15 minuta objašnjavali da Iskon nema nikakve veze s odobravanjem novih parica te da HT odlučuje ima li ili nema tehničkih uvjeta za spajanjem nove linije on je agentici i dalje tvrdio kako mu sigurno ja spriječavam spajanje nove linije!?!

Ne mogu ni pomisliti što se vrti u takvom jednom umu. Sada kada razmislim vidim da je on sam sebi najveća kazna... ništa što bih mu ja mogao "smjestiti" ne bi ga moglo više oštetiti nego on sam.

Cijeli mi je slučaj sada toliko smiješan da sam se sjetio psihotičnog instalatera kabelske televizije aka Cable guy-a kojeg glumi Jim Carrey, pa mogu zaključiti samo jedno - ne zamjerajte se iskonovcima ;)