November 24, 2005

Mamurluk nakon prve bračne noći

ps3

Čitajući prije par mjeseci najave i prepucavanja iz Sony i M$ tabora vidjelo se da će biti vruće na konzolnoj sceni. Prvo mi se PS3 činio kao bolja mašina jer ima bolji i jači hardver od XBoxa 360. Nakon toga sam čuo da je Playstation 3 jako težak za programiranje zbog svoje trostruke jezgre pa da će većina softverskih kuća prijeći na XBox 360 i da će tako Playstation 3 imati jako malo igara. Nakon toga sam se sve više i više zapalio za XBox 360, pogotovo nakon recenzija na Twitchguru i PC Mag-u i nakon što sam vidio "uživo" (41MB) kako izgleda Xbox 360. Hmm, zapravo kada malo razmislim to samo znaći da će lijeni i lošiji programeri pisati igre samo za XBox 360 dok će hard core programeri pisati igre za PS3. Pitam se da li je onda to i tako loše za PS3 igraće :)

Zadnjih par dana počelo se nešto jako čudno događati - na forumima i svugdje okolo ljudi koji su prvi kupili XBox 360 osjetili su se prevareni jer izgleda da su im prodali poluproizvod. XBox 360 jako se grije (PC Mag), ruši nakon 30 minuta igranja i odbija ponovo pokrenuti (pregrijavanje).
Mogu samo misliti kako je onim "sretnicima" koji su se uspjeli pohvaliti da su prvi (preko reda, tj. preko ebaya) u kvartu kupili XBox 360 i to za lijepu cijenu od 2000 - 6000$ !!! Mislim da stvarno moraš biti pacijent isprana mozga od TV reklama (i generalno ostalom propagandonom mašinerijom) da platiš 1500% cijenu tržište vrijednosti (400$ za verziju s hard diskom) i na kraju te dočeka uređaj koji se pregrijava, ventilatori mu rade prebučno te radi vrlo nestabilno (Slashdot). Super, baš kao da si se probudio s mamurlukom nakom prve bračne noći i shvatio se nisi samo oženio nego da su te i dobro "oženili".

Nakon svega ovoga treba vidjeti kako će se riješiti problemi s X360 - rušenje se da riješiti peglanje bugova i updateima ali baš me zanima što će napraviti s pregrijavanjem. I nakon svega toga Sony je najavio da će PS3 koštati samo 300-400$ a spekuliralo se prije s cijenama oko 600$ (zbog cijene Blue-ray DVD pogona), dolazit će s paketom igara i filmova. Mljac, jedva čekam.

PS. Da me XBox fanboysi ne bi jako zamrzili "poklanjam" vam reklamu za XBox 360 koja je zabranjena na TV-u.