September 22, 2005

Majmunska posla

GreaseMonkey"

GreaseMonkey je extenzija za Firefox (intalirajte ju s ovog linka) i sam po sebi nije ništa posebno već se pomoću njega mogu dodavati skripte za vrlo moćno manipuliranje web stranica...

Prvo što me privuklo GreaseMonkeyu je mogučnost da se na gmail doda delete dugmić. Mene, a izgleda i mnoge druge, je živciralo to što nisu stavili odmah delete dugmić nego se mora kliknuti na "more actions" pa sa popisa naći opciju "Move to Trash", sporo i nepotrenbno zakomplicirano. E tu upada greasemonkey. Ali ono što nisam znao je to da je GreaseMonkey puno više od samo jednog dugmića za gmail.

Još jedna jako zgodna skripta je butler koja omogućava puno zgodnig hackova za sve google servise, pogotovo je zanimljiv hack za print.google.com :), a skripta se nalazi ovdje. Svakako instlirajte i gmail-preview skriptu i pogledajte druge skripte koje je autor napisao (opis).

Skirpte se instaliraju tako da se na link od skripte samo klikne desnim klikom miša (nakon što je GreaseMonkey extenzija instalirana i Firefox restartiram) na skriptu i odabere "Intall User Script", i to je to.

Dodatne skripte potražite na ovim linkovima; http://userscripts.org/, http://dunck.us/collab/GreaseMonkeyUserScripts, http://greasemonkeyed.com/ i čak jedan blog.

Za programere nezaobilazni članak s O'Riley sitea je ovdje i ova knjiga. Neki od zanimljivih članaka na temu; Remix culture has hit the browser i Beat Any Website into Shape with Greasemonkey