November 18, 2005

Lemljenje po X kutiji

xbox"

XBox je jako zanimljiva igračka; nakon modifikacije uz igre može vrtiti DVD, XViD, DivX i sve ostale video formate, svirati audio, mp3 i druge audio fomate i uz sve to vrtjeti GNU/linux :)
M$ ne bi bio M$ da tako lijepu kutijicu ne ograniči na sve moguće načine. Tako je najviše zvuk okljaštren jer se može dobiti samo analogni stereo (?!?) dok čak stariji PS2 ima digitalni optički audio 5.1 surroud izlaz.
Pošto nisam imao drugi izlaz uzeo sam lemilicu u ruke i zavrnuo rukave. Našao sam guide za ac3 5.1 dolby digital mod (i drugi sa slikama) te prionuo poslu. Sa slikom sam zadovoljam iako je samo kompozitni a ne s-video izlaz pa sam samo mislio izvući digitalni zvuk van. Spojio sam s pina broj 3 žicu na ženski chinch i držao fige da XBox ne izgori nakon što ga ponovo sklopim. Bio sam napola zadovoljan s rezultatom, dobio sam digitalni zvuk ali i dalje ne 5.1 već samo digitalni stereo. Stvar je u tome dok god XBox prepozna spojen običan analogni kabel ne dozvoljava uključenje 5.1 dolby digitala preko digitalnog izlaza već se mora napraviti puni mod u kojem se kratko spoje pinovi 6,18 i 17 kako bi XBox bio prevaren da je spojen advanced A/V kabel. Nakon ovoga u audio meniju treba odabrati dolby surround stereo nakon čega se pojavi opcija za 5.1 dolby digital i dts.