November 1, 2005

Kupujemo teleskop

teleskop

Draga i ja odlučili smo nabaviti teleskop jer oboje obožavamo proučavati zvijezde pa smo se bacili u potragu za alatkom koja će nam olakšati gledanje u beskraj koji nas okružuje.
Ispostavlja se da je lakše otići na auto-tržnicu i pokraj svih onih ljudi koji uvaljuju muda pod bubrege naći dobar deal nego kupiti dobar teleskop kraj svih šrotova koje uvaljuju. Dobro je da postoje jednostavne i malo naprednije stranice za nas početnike gdje se objašnjavaju osnovni pojmovi astronomije.
Na svom blogu ću pisati kako teče potraga i što smo na kraju uzeli. Ako uzmemo jak teleskop (i naravno kvalitetan) problem je pratiti planete i zvijezde zbog okretanja Zemlje. Vidio sam da postoje teleskopi koji imaju svoj mali kompjuter i motor pa sami prate zvijezde, ... ali zbog toga im je cijena duplo veća od modela koji nema kompjuter. Na linuxu postoji kstars program kojim se mogu upravljati teleskopi pa bih htio naći teleskop koji ima samo motor i pustio kstars da odradi okretanje teleskopa za zvijezdama i praćenje. Eh... sada samo treba naći teleskop koji zadovoljava sve uvjete. Peace of cake ;) Kstars podržava dvije firme koje izrađuju kompjuterizirane teleskope; Celestron i Maede, a ostali bi trebali emulirati jedan od ta dva.
Naletio sam na dvije super domaće stranice (druga, općenitija je ovdje) koja stvarno odlično objašnjava sve zamke i daje savjete pri kupnji teleskopa i jednu stranu. Za sada nam se kao best-buy čini NexStar 114 SLT (114mm, F9) s cijenom od cca 2500 kn ili možda NexStar 102 SLT s cijenom od cca 3000 kn. Da izbor bude teži ta dva teleskopa rade na dva različita načina; prvi radi na principu refleksije (konkavno zrcalo), a drugi na principu leća i loma svjetlosti (konveksne leće) pa me zanima koje su prednosti i mane oba principa rada.
Nakon malo čitanja došli smo do zaključka da su reflektori jeftiniji i imaju veći promjer; jeftiniji su jer koriste samo konkavno zrcalo za usmjeravanje svjetlosti koje je jeftinije od leća. Zbog načina konstrukcije imaju na sredini opstrukciju koja smanjuje ukupnu količinu svjetlosti koja dolazi do oka. Zbog toga imaju manji kontrast pa nisu previše pogodni za gledanje planeta, ali za promatranje drugih predmeta na nebu su dovoljno dobri.