November 25, 2008

Fedora 10 je tu - raspirite njenu vatru

Fedora 10 je tu - raspirite njenu vatru

Upalite boostere i pripremite se za istraživanje solarnog sustava na upravo lansiranom svemirskom brodu zvanom Fedora 10 Cambridge.
 
Fedora 10 je danas izašla i kao uvijek do sada dolazi s jako puno novosti. Za desktop korisnike je vrlo dobra vijest da sada Fedora ima puno bolju podršku za web kamere. Velika vijest je i potpuno novi grafički bootloader (plymouth) koji u kombinaciji s novim kernel modesetting driverima daje boot proces bez zastoja i blicanja ekrana i s puno ljepšom grafikom. Za desktop korisnike je bitno naglasiti i puno bolju podršku za infracrvene daljinske upravljače putem lirc servisa i pluginova za sve media playere u Fedori. Ako koristite Fedoru kao media center ili kao glazbenu liniju sada uz daljinski upravljač to iskustvo može postati puno ugodnije. Tu je također i potpuno novi bluetooth stack koji će vam olakšati prijenos podataka s Fedore na mobitele i obratno te korištenje bluetooth tipkovnica i mobitela.
 
Od najvećih promjena u odnosu na prethodnu verziju Fedore tu su najnovije verzije Gnome 2.24 i KDE 4.1.2 desktopa. Uz "teškaše" iz desktop kategorije sada se tu pojavljuju i dva nova desktopa - LXDE desktop te Sugar desktop poznat s OLPC laptopa. Posebno treba naglasiti da je Fedora jedina Linux distribucija koja dolazi s OpenOffice.org 3.0 setom uredskih aplikacija s podrškom za .docx datotečni format. Od ostalih desktop aplikacija posebno obratite pažnju na najnoviju verziju GIMPa 2.6 i VLC media playera 0.9.6
 
Da biste bili spojeni na bežične, žičane, VPN i mobilne broadband mreže za to se brine potpuno nova generacija NetworkManager aplikacije koja uz sve prethodno nabrojano sada omogućava i jednostavno dijeljenje vaše bežične mreže (connection sharing) za više korisnika.
 
Za napredne korisnike i programere treba nabrojati novosti poput EXT4 datotečnog sustava, nove aplikacije za popravak raznih podsustava (Firstaidkit) koja se pokreće i s Live CD-a, Python NSS bindings, Eclipse 3.4, Netbeans IDE 6.1 te alata za pravljenje i distribuciju softverskih appliancea.
 
Fedora je slobodna i besplatna Linux distibucija koju možete preuzeti i slobodno ju podijeliti svim svojim prijateljima, rodbini i znancima. Kliknite na ovaj link i sami ju isprobajte.
 
Ako želite na bilo koji način sudjelovati na Fedora projektu slobodno se priključite. Za savjet slobodno se obratite lokalnom Fedora ambasadoru.
 
Još je tu puno novosti pa ako vas zanimaju svi detalji pogledajte službenu najavu i pregled novih funkcija.