November 22, 2005

Emulatori... prozor u drugi svijet

snes"

Emulatori su prilika da svi oni koji nemaju određenu platformu dobiju osjećaj druge platforme ili funkncionalnost koja im nedostaje na platformi koju koriste. Emulatore raznih igračih platformi vidim kao prozor u jedan drugi svijet. Nikada prije XBoxa nisam posjedovao niti jednu igraču konzolu. Od malih nogu samo znam za PC igre, i prije toga za igre na kazetama za legendarnog C64. Kao mali sam samo mogao sliniti za raznim nintendo platformama koje su zabavljale neke razmaženije klince od mene :) jer su uspjeli nagovoriti roditelje da im priušte dosta skupe igračke (i još skuplje igrice!). Tako da kada sam vidio emulatore za N64 koje XBox pokreće bez problema vidio sam jedan prozor u jedan svijet koji je dugo bio zatvoren; svijet Nintendo igrara. Nintendo je firma s jako zanimljivom prošlošću, a još zanimljivijom sadašnjošću. Također igre koje su pravljene za ovu platforumu su često vrlo specifične i pune anime grafike. Često su se anime naslovi izdavali isključivo samo za Nintendo platformu. Zbog svega ovoga je ona platforma zaslužila istraživanje kada već nije prije :)

Treba početi negdje pa idemo od vrha; Top 25 igara svih vremena za Nintendo 64 prema ign.com zatim dva amazon listmania popisa (list 1 i lista 2). Naišao sam na jednu jednostavno predobru stranicu na kojoj ima obilje informacija za emulator geekove. Za SNES također top lista i jedna privatna lista. Ovo je stranica jednog ljubitelja NES i SNES platforme (ima i ROM-ova).

Naišao sam i na xbox-emulation.dcemu.co.uk; vrlo opširan site za ljubitelje emulacija na XBoxu, sadrži emulatore za jako puno platformi i romove (igre) koje su public domain (primjer). Na tome siteu naći ćete čak i XBox emulator za PC računala tako da možete igrati Halo 2 iako nemate XBox. xport.xbox-scene.com je stranica s popisom emulatora i popisom platformi, zgodna za brzo snalaženje u hrpi imena emulatora koji svojim imenom ne otrkivaju koju platformu emuliraju i još jedan sličan site, ali u tabličnom obliku.