August 4, 2005

100% Open Source

OpenSuSE"

Novell izdaje 100% Open Source verziju njihovog super popularne SuSE GNU/Linux distribucije. Nova verzija zvat će se OpenSuSE. Verzija 10.0 beta treba bi biti dostupna već od slijedećeg tjedna. Ako ste novi u svijetu linuxa pitate se: "Kako 100% Open Source? Pa zar GNU/Linux nije već sam po sebi Open Source?". Pa sama jezgra tj. linux je i svi GNU programi jesu ali se u komercijalne distribucije poput SuSE Professional Linuxa dodaju i one druge aplikacije koje nisu 100% otvorenog koda ili su skroz zatvorenog koda. Neke od tih aplikacija su Macromedia Flash Player, Sun Java J2RE, multimedijalni kodeci i playeri (iako je ovo bilo cak izbaceno iz SuSEa) za pregledavanje i slušanje XviD, DivX i MP3 zapisa.
Dakle dvosjekli mač, prednost je što će zbog 100% slobnog koda OpenSuSE biti dostupan svima bez ikakvih ograničenja ali će zbog toga kučnim korisnicima biti malo otežani prvi koraci u GNU/Linux/Proprietary svijetu :) jer nakon instalacije nećete moći gledati ni slušati ništa iz svoje privatne kolekcije. Samo zbog te činjenice mnogi daju prednost Manriva Linuxu što nakon instalacije imate sve što trebate.
Koliko će ovaj korak olakšati prodor OpenSuSEa ili odvratiti nove korisnike od njega je na samome Novelu jer ako dodatne muiltimedijalne pakete omogući za skidanje preko Updatea servisa to će svima puno olakšati i poboljšati OpenSuSE iskustvo.