June 25, 2011

Osijek Wireless 2012 ?

 
Za uvod u ovaj članak potrebno je pročitati tekst u Glasu Slavonije s naslovom "Do kraja 2012. bežični internet u cijelom Osijeku"
 

Prosječnom građaninu se neće činiti ništa čudno, no onome tko je upućen u telekomunikacije odmah će biti jasno kako u članku napisano dosta nelogičnosti.
 

Za one koji me ne znaju prvo bih se predstavio te kako bih objasnio odakle meni autoritet pisati na ovu temu. No prije svega kratak uvod u priču.
 

Prije cca 10 godina smo Cacan (aka Dražen Karačić) i ja pokrenuli ideju bežične mreže u Osijeku, tako smo i osnovali udrugu "Osijek Wireless" koja djeluje od 2003 g. Ubrzo nakon osnivanja udruge pridružili su nam se Dubravko Papa i Dražen Škondro te smo nas četvorica najzaslužniji za dugogodišnji uspješan rad Osijek Wireless bežične mreže i udruge. Do opreme smo došli uz donacije i pisanjem projekata što je grad Osijek više puta prepoznao. Radili smo isključivo volonterski te mrežu širimo i održavamo na taj način već duži niz godina (bez lipe u džepu). Osijek Wireless mrežom smo pokrili cijeli grad - od Zelenog polja do Retfale.
 

Od 2006 zaposlen sam u Iskon Internetu gdje radim kako tehničar za mrežne protokole i optiku te među ostalim poslovima vodim izvođenje projekta CARNet za koji je Iskon dobio natječaj prije cca 3 godine. Projekt CARNet u Osijeku obuhvaća spajanje CARNet ustanova na optičku infrastrukturu. U međuvremenu sam osobno organizirao i odradio spajanje preko 30 CARNet ustanova u Osijeku na optičku infrastrukturu kroz DTK (distributivnu telekomunikacijsku mrežu) u vlasništvu T-HT-a. Toliko o meni u najkraćim crtama.
 

Osobno sam bio pokretač ideje postavljanje prvih hotspotova u Osijeku i to u suradnji s Turističkom zajednicom Osijeka (TZO). Suradnju s TZO je išla preko g. Pavkovića (kojeg sam upoznao preko projekta "Kuća mladih" za udruge u napuštenoj kući uz sjevernu obilaznicu) te me on povezao s g. Damirom Macanićem iz TZO. Ideja je bila da udruga Osijek Wireless pokrene i postavi javne hotspotove no kasnije je g. Pavković preuzeo vodstvo projekta od mene, kada sam vidio u kojem smjeru projekt ide povukao sam se iz dalje suradnje.
 

To je ukratko priča do sada, kako prošli projekt hotspotova nije zaživio po modelu besplatnih hotspotova mi smo putem udruge Osijek Wireless i tvrtke Elvin d.o.o. nudili projekt cjelovite bežične mreže i hotspotova gradu Osijeku već duže vrijeme no do sada smo dobivali samo odgovor kako nema novaca niti za 2 hotspota a kamoli za bežičnu mrežu koja bi pokrila veći dio grada.
 

Nakon što sam pročitao članak u Glasu Slavonije odmah sam uočio čitav niz nelogičnosti, nije moje da analiziram je li novinar krivo nešto napisao ili riječ o klasičnom "pokvarenom telefonu", no evo razjašnjenje za stvari koje su po meni nelogično napisane:
 

“Pojavila se vrlo ozbiljna opcija da s računalnom tvrtkom CARNet potpišemo ugovor o provlačenju tzv. optičkog ringa, odnosno optičkog kabela po cijelom gradu, kojim bismo povezali sve institucije i ustanove, državna i javna poduzeća, škole, vrtiće, zdravstvene institucije... On bi bio infrastrukturna podloga za uspostavljanje wireless sustava po cijelom gradu, kojim bi se mogli koristiti svi građani, na bilo kojoj lokaciji
 

Trasa toga “ringa” već je nacrtana, a u realizaciji toga povezali bi se CARNet, koji bi trebao osigurati polovinu sredstava, e-Hrvatska (10-20 posto potrebnoga novca) i Grad Osijek."
 

CARNet nije računalna tvrtka već Hrvatska akademska i istraživačka mreža. CARNet smije prema svom statutu nuditi besplatan internet samo članovima svojih ustanova a ne svima u gradu. Optička infrastruktura već postoji do skoro svih CARNet ustanova. CARNet je prije cca 3 godine raspisao natječaj za izgradnju optičke mreže po cijeloj hrvatskoj te je regionalni ured Iskona u Osijeku dobio natječaj za izgradnje mreže u Osijeku. Na tome projektu osobno radim zadnje dvije godine. Mi u Iskonu smo u zadnje dvije godine za CARNet spojili i povezali optičkom infrastrukturom više od 30 CARNet ustanova (škole, fakulteti, GISKO odjeli i dr.)
 

Poznato mi je da CARNet želi infrastrukturu koja nije ovisna o T-HT DTK mreži i žele jeftiniju optičku infrastrukturu, to je je problem koji oni jako podcjenjuju. Pričao sam s više osoba iz CARNeta i svi s kojima sam pričao nisu imali sliku tehničke, pravne niti financijska problematike izgradnje DTK mreže, to ne znači da takvih osoba nema, samo da ih ja još nisam upoznao.
 

Ako CARNet želi mrežu svakako bi prvi korak bio obratiti se gradovima te nekoga unutar grada nagovoriti da preuzme pola ili veći dio troškova, te to može biti obostrana koristi objema stranama. Koliko sam upoznat s radom raznih odjela unutar grada Osijeka jako mi je teško zamisliti tko bi mogao od strane grada kvalitetno odraditi ovako kompleksan projekt u tako kratkom roku. Daleko da je to nemoguće no potrebno je doći od toga da nitko ne shvaća niti dio cjelokupne problematike do toga da se nešto napravi. Po meni nije realno napraviti tako velik projekt u roku manjem od 3-5 godina jer jednostavno nema ljudi koji bi mogli takav projekt pokrenuti i napraviti u nekom kraćem roku, čak i kada bilo novaca za tako velik projekt. Dovoljno vam je samo pogledati koliki se radova upravo sada izvodi po gradu, od vodovoda, kanalizacije, plinovoda i sličnih radova - i nigdje se ne vodi spomena o optičkoj infrastrukturi koja se može uz takve radove postaviti za dio postotka u odnosu kada se sve izvodi iznova. Trenutno nitko ne koordinira gradske službe da se uz sve te radove postavi i par praznih alkatan cijevi. Da se to radilo zadnjih par godina već bi grad Osijek imao "optičku infrastrukturu" djelomično izgrađenu. No da se to napravi treba imati stručne i dobro plaćene stručnjake jer iako su neke stvari jednostavne to kvalitetno napraviti po zakonima struke nije trivijalno bez znanja stručnih osoba s iskustvom koje bi vodile takav projekt. Po mom saznanju takvih osoba nema niti CARNet niti grad Osijek. "Nacrtati trasu" nije isto što i tu trasu izvesti u praksi kako treba prema pravilima struke te svim pravilima i zakonima.
 

“No, problem nam je postojeća DTK mreža, a u idućih nekoliko mjeseci testirat ćemo koliki je njezin kapacitet i koliko ona može podnijeti te što bismo još trebali nadograditi”.
 

Ovo je još jedna zbunjujuća izjava, kapacitet DTK u većem dijelu grada nije problem, te ne postoji način koji na koji se može "testirati kapacitet". Riječ je o alkatan cijevima u kojima se nalaze optički i bakreni kabeli te u većini ima prostora za dodatne kabele, no uz strogu primjenu HAKOM pravilnika to i ne mora biti uvijek slučaj. Također treba spomenuti kako bez dozvole T-HT-a nitko ne smije otvarati poklopce od DTK, izvoditi nikakve radove unutar DTK niti bilo kakva "testiranja kapaciteta". Klasična procedura za spajanje nekog objekta na optičku infrastrukturu je putem pisanog zahtjeva T-HT-u, prethodno ta pravna osoba treba imati potpisan ugovor s T-HT-om (što mislim da niti CARNet niti grad Osijek nemaju). T-HT izrađuje tehničko rješenje za spajanje od točke A do točke B pri čemu T-HT tehničari izlaze na teren te rade izvid i tehničko rješenje koje mora biti prema HAKOM pravilniku (koji je jako kompliciran i strog).
 

Da ne bude zabune, osobno bi mi bilo jako draga kada bi se ovaj napredan projekt projekt izrade neovisne gradske optičke infrastrukture zaživio u Osijeku, iako je to u sukobu interesom firme za koju radim. No nikako ne vjerujem da je moguće napraviti takav projekt do kraja 2012 niti za 2-3 milijuna kuna. To je dugoročan projekt koji, ovisno o dužini mreže, može koštati i desetke milijuna kuna te trajati duži niz godina.
 

Vrlo gruba procjena troškova je da 1 kilometar DTK mreže košta od 300,000 do 600,000 kuna, ovisno o kompleksnosti radova. U radove treba uključiti dobivanje svih suglasnosti za radove (od vodovoda, HEP-a i cestara), projektnu dokumentaciju, troškove usluga geodeta, radove raskapanja, polaganje cijevi i zdenaca, zakapanje i sanaciju nogostupa i cesta. Sve je to potrebno napraviti prije nego se i jedan metar optičkog kabela postavi.
 

Ako se želi doći s DTK do svih gradskih i CARNet ustanova potrebno je puno kilometara DTK mreže sagraditi, teško mi je reći koliko, no odokativnom metodom rekao bih 20-30km, možda i više. U slučaju da se odluči na manji opseg izgradnje mreže koja bi obuhvaćala samo na uži centar grada i pokrivanje 60-70% lokacija gradskih i CARNet lokacija koje se nalaze u centru, u tome slučaju bilo bi možda dosta i 10-15 km DTK mreže sagraditi.
 

U svakome slučaju čini mi se da se nepotrebno povezuju dva odvojena projekta, kvaliteta projekt bežične mreže ne mora biti po ničemu biti bolji ako se zasniva na optičkoj infrastrukturi. Postoji jako puno parametara o kojima ovisi hoće li bežična mreža biti dobra ili loša, činjenica je da postojanje optičke DTK mreže je jako nisko na tome popisu.
 

Osobno sam veliki entuzijast i puno sam svoje energije uložio razvoj bežičnih mreža pa bi mi bilo jako žao kada građani Osijeka ne bi dobili ono što zaslužuju - dobru i kvalitetnu besplatnu bežičnu mreži po cijelom gradu.
 

Kako sam već vidio slične članke u kojoj su novinari krivo prenjeli informacije poput čuvenog članka o tome kako "Tvrtka Microsoft u Osijeku otvara istraživački centar!" [2] a zapravo je samo jedan Microsoft partner tražio besplatan prostor za predavanje te su novinari sve prenapuhali, ne bih se čudio da je i ovdje neki sličan slučaj jer je tema kompleksna i takve novinari često krivo prenesu.
 

Na kraju samo imam jednu poruku za sve - mi imamo svo potrebno znanje kako napraviti kvalitetnu mrežu, imamo volje i motivacije napravimo kvalitetnu mrežu za sve naše sugrađane i to ćemo napraviti za djelić troškova koji se spominju u članku, samo tražimo priliku da ostvarimo ono želimo već godinama i zbog toga molimo sve vas da nas u tome podržite.
 

[1] http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=32761
[2] http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=138070